آرشیو درس خارج فقه حضرت آیت الله مکارم شنبه 8 اسفند 88
Header1 Header2 Header3
VoIP developer VoIP developer
Return to main BaharSound Co
BaharSound Co VoIP developer
  Top
Down Feqahat School  
 

درس خارج فقه حضرت آیت الله مکارم
88/12/09
بسم الله الرحمن الرحیم

بحث در شرایط حج تمتع بود . گفتیم برای حج تمتع 5 شرط بیان کردند . 4 شرط را خواندیم .
شرط پنجم :
عبارت امام : خامسها أن يكون مجموع العمرة و الحج من واحد و عن واحد .
هم منوب عنه یکی و هم نائب یکی باشد . یک نفر نمی تواند دونائب بگیرد . به این صورت که عمره را یک نفر و حج تمتع را یک نفر انجام دهد .یا منوب عنه دو نفر شوند بگویند عمره را برای پدرم و حج تمتع را برای مادرم بجا بیاورم . باید واحد عن واحد باشد .
به تعبیر دیگر عمره تمتع و حج تمتع مثل رکعت اول و دوم نماز صبح است .
اقوال :
در کلمات علماء مطرح نشده است . صاحب جواهر مطرح کرده است . عروه و تحریر به دنبالش . سوال : در کلام بزرگانی چون صاحب مسالک و ریاض و کشف اللثام و حدائق مطرح نیست .چرا ؟ . به دو احتمال : لوضوحه به اینکه حج و عمره به هم گره خورده اند یا چون جایز بوده مطرح نکردند یعنی مانعی نداشته که منوب عنه یکی و نائب دوتا یا بالعکس . البتهاحتمال دوم بعید است .
ادله :
دلیل عدم جواز :
1- عمره و حج در تمتع به هم گره خورده اند . روایت نبوی کرارا خواندیم : دخلت العمره فی الحج الی یوم القیامه . ازهم قابل تفکیک نیستند .
سوال : عبارت کلام نبوی آیا هردو شق مساله را اثبات می کند یا فقط یک طرف را ؟
مشکل است بگویم هر دو شق و طرف مساله را .
2- انصراف ادله نیابت بع اینکه عمل واحدی را دو نفر نیابت نکنند و نیز یک نفر عمل ولحد را نصف نکند . تا بحال دیده ایدو شنیده اید که منوب عنه یکی و نائب دو تا باشد یا بالعکس .
دلیل جواز :
یک روایت که در باب 27 از ابواب نیابت ذکر شده است
حدیث 1 باب 27 از ابواب نیابت :
14621 مُحَمَّدُ بْنُ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ بِإِسْنَادِهِ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ بَشِيرٍ عَنِ الْعَلَاءِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ ع قَالَ سَأَلْتُهُ عَنْ رَجُلٍ يَحُجُّ عَنْ أَبِيهِ أَ يَتَمَتَّعُ قَالَ نَعَمْ الْمُتْعَةُ لَهُ وَ الْحَجُّ عَنْ أَبِيه‏ .
باید سند و دلالت را تجزیه و تحلیل بکنیم .
برسی سندی : سند مرحوم صدوق به جعفر بن بشیر صحیح و معتبر .و خود جعفر بن بشیر هم ثقه و بقیه رجال سند هم ثقه و معتبر می باشد .
ولی صاحب جواهر می گوید خبر محمد بن مسلم و معمول ایشان این است که وقتی برای وی از نظر سندی دغدغه ای و مشکلی بوده باشد می فرمودند خبر . البته سند مشکلی نداشت . شاید کتب رجالی نزد ایشان در آن لحظه نبوده و احتیاط فرمودند و گفته اند خبر مجمد بن مسلم .
برسی متن حدیث : 3 احتمال دادند
1- المتعه له یعنی عمره تمتع . عمره تمتع را برای خودش و خود حج رابرای پدرش . پس دلالت بر جواز می شود . البته این احتمال خلاف ظاهر است .
2- ثواب حج تمتع برا ی او اما خود حج تمتع برای پدر است . . هم ذمه پدر بری می شود و هم ثوابی برای نائیب نوشته می شود . البته این هم خلاف ظاهر است نه به اندازه قبلی .
3- مرحوم گلپایگانی در کتاب حج فرمودند تمتع یعنی آزادی های احرام . انسان بعد از احرام التذاذ پیدا می کند . احتمال بعیدی است .
احتمال دوم اقرب است . البته احتمال دیگری هم دادند که راوی متن حدیث را غلط نقل کرده است .
نتیجه : حدیث سندا صحیح و دلالتا مبهم به علت احتمال های که داده شده است . تنها به احتمال اول می شد دلالت بر جواز پیدا کنیم . ابهام من حیث دلاله و لا یجوز العمل به . اضف الی ذلک به مضمون این روایت فتوی داده نشده است . و معرض عنهای اصحاب است و اعتنایی به این حدیث نکردند .
اما روایات داریم در باره تشریک اما فی العمل اما فی الثواب . هر دو جایز است .
شخص می تواند 1000 نفر را در عمل خود شریک کند . و نیز تشریک در ثواب . روایات متعددی داشتیم . در واجبات و مستحبات برای اهدای ثواب نیست .
مساله 2 : کسی که محرم به احرام تمتع شد و عمره تمتع را انجام داد حق ندارد از مکه بیرون برود زیرا هو مرتهن بالحج . گرو گان حج است . و اگر مجبور شد باید محرما خارج شود و محرما برگردد . و اگر بدون احرام رفت و برگشت حج صحیح است و حج باطل نمی شود یعنی این یک وجوب تکلیفی است . خلاف کرده معصیت کرده است اما حج وی صحیح است .



مدرسه فقاهت
مدرسه فقاهت
ارتباط شیعی
ارتباط شیعی
راهنمای استفاده
راهنمای استفاده از برنامه
بانک پاسخها
بانک پرسش و پاسخ دینی
ثبت نام
ثبت نام و اخذ کد کاربری

logo

www.baharsound.com,www.wikifeqh.ir,lib.eshia.ir

logo