< فهرست دروس

درس خارج فقه استاد رضازاده

مکاسب محرمه

94/08/23

بسم الله الرحمن الرحیم

موضوع: نوع سوم/ كسب هاي حرام/ مكاسب محرمه

بحث در کسبهای حرام بود که رسیدیم به نوع سوم

نوع سوم: چيزهايي كه نفعي از آنها برده نمي شود.

شرايع مي فرمايد: الثالث ما لا ينتفع به. كالمسوخ برية كانت كالقرد و الدب و في الفيل تردد و الأشبه جواز بيعه للانتفاع بعظمه أو بحرية كالجري و الضفادع و السلاحف و الطافي. و السباع كلها إلا الهر. و الجوارح طائرة كانت كالبازي أو ماشية كالفهد. و قيل يجوز بيع السباع كلها تبعا للانتفاع بجلدها أو ريشها و هو الأشبه».[1]

مي فرمايند: نوع سوم از كسب حرام، كسبي است كه مبيع بدون استفاده باشد و منفعتي در آن نباشد و معامله باطل است چون سفهي و بي فايده است. ايشان براي معامله بي فايده دو نوع بيان مي كند:

1. حيواناتي كه مسخ شده اند چه در خشكي باشند مثل مثل ميمون و... و در فيل با اينكه از مسخ شده است، اما در آن تردد است و اشبه اين است كه بيع فيل اشكال ندارد. چون قابل استفاده است و از استخوانهاي آن انتفاع مي شود. و چه در دريا باشد مثل بعضي از انواع ماهي.

2. همه حيوانات درنده الا گربه و فرق ندارد اين درنده پرنده باشند يا در زمين باشند. قيل: بيع درندگان جايز است چون قابل انتفاع هستند به پوست و پشم آن و اين جواز اشبه است.

جامع المقاصد[2] هم تقريبا مثل شرايع است.

و مكاسب شيخ انصاري[3] هم مثل ايشان بيان مي كنند.

موضوع بحث شرايع در نوع سوم، دو چيز است: مسوخ و سباع و براي هر كدام مصاديقي بيان كرده اند. و چون موضوع بحث دو چيز است، جواهر هم بحث را در دو مقام قرار داده است.

اما مسوخ:

از بعضي از عبارات استفاده مي شود كه علت حرمت مانع مسوخف عدم منفعت است و وقتي منفعت نداشت معامله سفيهي و باطل است و ظاهر بعضي ديگر از عبارات بزرگان اين است كه علت منع از معامله مسوخ، دليل خاص است و اقوا هم قول دوم مي باشد.

براي توضيح مطلب، چند امر بايد ذكر شود:

1. اصل مسوخ: از بعضي از روايات استفاده مي شود كه مسوخ انسانهايي بوده اند كه بر اثر كارهاي خلافي كه مرتكب مي شده اند، مسخ شده اند و به صورت حيوان در آمده اند. از جمله جواهر كه به اين موضوع اشاره مي كند و مي فرمايد: عن النبي صلي الله عليه وآله... ٌفَإِنَّ اللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى مَسَخَ سَبْعَمِائَةِ أُمَّةٍ عَصَوُا الْأَوْصِيَاءَ بَعْدَ الرُّسُلِ فَأَخَذَ أَرْبَعُمِائَةِ أُمَّةٍ مِنْهُمْ بَرّاً وَ ثَلَاثُمِائَةٍ بَحْرا».[4] و[5]

مي فرمايند: پيامبر اكرم مي فرمايند: خداوند هفتصد امت را نسخ كرده كه چهارصد تا در زمين و سيصد تا در دريا زندگي مي كنند.

پس مسوخ انسان بوده اند و بعد به خاطر گناه به شكل حيوان در آمده اند.

2. آيا مسوخ نجس هستند يا پاك كه دو قول است، بعضي قائل به نجاست و بعضي قائل به پاكي آن هسنتد.

3. آيا مسوخ قابل تذكيه هستند يا خير؟ كه دو قول است، بعضي ميگويد قابل تذكيه هستند و بعضي مي گويند خير.

4. مثالهاي مسوخ چيست؟

5. تكسب به وسيله مسوخ كه آيا جايز است يا خير؟

 

التقرير العربي

النوع الثالث من المکاسب المحرمة

شرايع: «الثالث ما لا ينتفع به. كالمسوخ برية كانت كالقرد و الدب و في الفيل تردد و الأشبه جواز بيعه للانتفاع بعظمه أو بحرية كالجري و الضفادع و السلاحف و الطافي. و السباع كلها إلا الهر. و الجوارح طائرة كانت كالبازي أو ماشية كالفهد. و قيل يجوز بيع السباع كلها تبعا للانتفاع بجلدها أو ريشها و هو الأشبه».[6]

و مثله تقريبا جامع المقاصد[7] متنا و شرحا.

و مكاسب الشيخ[8] .

موضوع بحث الشرايع في النوع الثالث، المسوخ و السباع و ذكر لكل منهما المصاديق المتعددة.

و الجواهر جعل البحث في المقامين الاول: المسوخ و الثاني: السباع.

اما المسوخ

ظاهر بعض العبارات ان المانع للتكسب بالمسوخ هو عدم منفعة فيه فتكون المعاملة فيها سفيها و ظاهر بعض آخر عدمه لوجود المنافع فيها ايضا فلا بد من دليل خاص تعبدا ضد المنع و الاقوي هو القول الثاني.

توضيحا للبحث نذكر امورا:

اصل المسوخ: ظاهر بعض النصوص انها كانت امم متعددة مسخها الله تعالي اشار اليها صاحب الجواهر بقوله: «عن النبي صلي الله عليه وآله... ٌفَإِنَّ اللَّهَ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى مَسَخَ سَبْعَمِائَةِ أُمَّةٍ عَصَوُا الْأَوْصِيَاءَ بَعْدَ الرُّسُلِ فَأَخَذَ أَرْبَعُمِائَةِ أُمَّةٍ مِنْهُمْ بَرّاً وَ ثَلَاثُمِائَةٍ بَحْرا».[9] و[10]

نجاسة المسوخ: قولان: نجاسة و عدمها.

قبول المسوخ التذكية: قولان: القبول و عدمه.

امثلة المسوخ.

التكسب بالمسوخ.


BaharSound

www.baharsound.ir, www.wikifeqh.ir, lib.eshia.ir

logo